Programma 12-13-14 september 2025
-
Dag 1
-
Opstelling beurs
opbouw van de stands in de zaal en de tent (enkel standhouders) -
Plantenbeurs
Opening van de beurs voor het publiek
-
Officiële opening
-
Eerste Lezing
Dennis Diagre
België
CITES en de bijdrage van amateurkwekers bij het behoud van bedreigde cactussoorten (FR)
Biografie
Denis Diagre-Vanderpelen werd geboren in 1968. Hij is specialist in de geschiedenis van de natuurwetenschappen, senior onderzoeker in de Plantentuin van Meise, CITES-expert (Cactaceae), docent aan de ULB en hoofd van de Peyote Succulentophile Club (Brussel).
Mijn passie voor cactussen begon al heel vroeg in de serre van mijn vader. Zo leerde ik de 3LK's in Houthalen kennen en de jaren voordat CITES in België van kracht werd. Na twee decennia van grote interesse in Chileense en cactussen in de Andes (5 reizen), 'ontdekte' ik de geslachten van het Zuidwesten van de VS (11 reizen). Mijn onderzoek richt zich op de geschiedenis van natuurbescherming, en meer specifiek op die van de Cactaceae.
Bescherming van de Cactaceae: de geschiedenis en huidige situatie
Deze lezing zal ingaan op het bewust worden van een “ecologisch geweten” in de wereld van cactusliefhebbers en wetenschappers, twee vakgebieden die niet altijd gemakkelijk te onderscheiden zijn geweest. We zullen kort een portret schetsen van de zorgeloze tijd waarin van de mannen in het veld de grote importeurs bevoorraadden met planten uit de natuur, gevolgd door de nogal late twijfels over de onschadelijkheid van deze praktijken. Wij gaan ook kijken naar de verschillende wettelijke en andere maatregelen die werden genomen om de schadelijke effecten van roekeloos verzamelen tegen te gaan, tot aan de toepassing van CITES en de discussies die dit nog steeds oproept.
-
Cafétaria
Gezellig samenzijn
-
Dag 2
-
Plantenbeurs
-
Tweede Lezing
Julia Etter Kristen en Martin Kristen
Duitsland
De mooiste agaves ter wereld - een selectie (DE)
Biografie
Ze komen oorspronkelijk uit Zwitserland en Oostenrijk en reizen sinds 1997 door het veld om planten te documenteren voor hun twee websites www.agavaceae.com en www.crassulaceae.com. Ze vestigden zich 20 jaar geleden in de staat Jalisco, Mexico. Ze onderhouden een grote tuin met een variëteit aan agaven, cactussen en andere vetplanten, kweken en vermeerderen Crassulaceae voor de tuin in hun broeikas, ontwerpen momenteel een agave-displaytuin voor een tequila-fabriek en zorgen voor een grote kudde kippen en zeven katten. Daarnaast zijn ze als onafhankelijke veldonderzoekers voor UNAM en de Universidad de Guadalajara altijd op zoek naar nieuwe planten. Agave kristenii, Echeveria juliana, E. kristenii, Graptopetalum kristenii en Sedum kristenii zijn naar hen vernoemd. Hun foto's en artikelen zijn op grote schaal gepubliceerd in tijdschriften, boeken en op het internet.
De mooiste agaves
We willen de mooiste agaves uit de VS, Mexico, Cuba en Colombia presenteren, dat wil zeggen onze persoonlijke favoriete agaves met de nadruk op Mexico. Natuurlijk is dit een zeer subjectieve selectie en om het niet te eentonig te maken laten we ook wat foto's zien van de succulente begeleidende flora.
-
Lezing
Martin Lowry
Verenigd Koninkrijk
Bolivia (EN)
Biografie
Ik kweek al bijna 50 jaar cactussen. Zoals de meeste beginnende verzamelaars begon ik met een algemene verzameling, maar ik realiseerde me al snel dat ik me moest specialiseren of te weinig ruimte zou krijgen. Ik deed beide! Uiteindelijk ging mijn interesse uit naar Zuid-Amerikaanse cactussen uit de Andes en verzamelde ik een enorme Lobivia-verzameling, die zich natuurlijk uitbreidde met Echinopsis en Trichocereus. Geïntrigeerd door de overvloed aan namen besloot ik dat het tijd was om de planten in hun natuurlijke omgeving te zien en bezocht Bolivia voor de eerste keer in december 1996. Het ontdekken van de grootte van de natuurlijke variatie tussen individuen en populaties daar is wat me uiteindelijk in een “lumper” veranderde. In 2001 woonde ik een IOS-bijeenkomst bij en werd vervolgens uitgenodigd om deel te nemen aan discussies voor de voorbereiding van The New Cactus Lexicon. De ontmoetingen met grootheden uit de cactuswereld en het luisteren naar hun meningen over taxonomie hebben me uiteindelijk beïnvloed en hebben me een omgeving gegeven waarin ik mijn eigen ideeën kon uiten. Tot nu toe heb ik in totaal 15 reizen naar Bolivia gemaakt, waarbij ik elke keer iets anders vond. Dit heeft geresulteerd in de beschrijving van een nieuw genus, verschillende nieuwe soorten en diverse andere bijdragen aan de taxonomie van Cactaceae.
Bolivia
De lezing die ik zal geven gaat over een korte geschiedenis van het geslacht Lobivia, een overzicht van de soorten en hun verspreiding in Bolivia, allemaal geïllustreerd met foto's genomen in de habitat en in cultuur. Waarom Bolivia? Bolivia herbergt meer Lobivia soorten dan welk ander Zuid-Amerikaans land dan ook en biedt een uitstekende introductie tot hun variatie en diversiteit. Het is natuurlijk ook een spannend en mooi land om in te reizen.
-
Lezing
Jan Vandorpe
België
Gasteria (NE)
Biografie
Ik erfde de liefde voor succulenten van mijn grootvader die mooie rode epiphyllums kweekte in zijn veranda. En vanaf de cactusgekte in de jaren 80 stond mijn vensterbank vol met cactussen en vetplantjes. Toen ik als leerkracht naar Swaziland vertrok, kwam ik in de echte succulentenhemel terecht. Verzamelen was niet nodig, Aloe's, Euphorbia's, Cotyledon's en Haworthia's groeiden overal. Terug in België kwam er al snel een serre en die vulde zich als vanzelf met Zuid-Afrikaanse succulenten. Dertig jaar later is het aantal cactussen relatief verminderd, de succulenten hebben de ruimte overgenomen, Gasteria's zijn Koningin.
Biografie
Gasteria's leefden vroeger onder de tablet bij cactusliefhebbers, ze waren de losers in de kas. Tegenwoordig worden ze meer gewaardeerd en krijgen ze een betere plaats. Het is de eenvoud en symmetrie van blad en bloem die mensen aantrekt, hun eenvoudige schoonheid. Ze worden al sinds de 18e eeuw gekweekt, groeien langzaam en hebben niet veel verzorging nodig. We maken een reis door de wereld van Gasteria, we zien waar ze groeien, hoe je ze kunt herkennen, wat je wel en niet moet doen. Heb jij al een Gasteria? Na deze lezing zal het niet lang meer duren.
-
Cafétaria
Gezellig samenzijn
-
Dag 3
-
Plantenbeurs, gratis ingang